Envío nacional a península gratuito a partir de 100€

Origens

Orígens

Planelles Donat és una empresa familiar dedicada a la fabricació i venda de torrons, dolços, gelats i orxates al centre de Barcelona. L’any 2014 Planelles Donat va estar reconegut com a establiment emblemàtic de la ciutat de Barcelona.

Planelles Donat sorgeix de la unió l’any 1954 de dues famílies torronaires xixonenques comerciants a Barcelona, els Planelles i els Donat. La familia Planelles ja des de l’any 1850 venia torrons a la Plaça Reial. Més endavant, van ocupar el portal del carrer Cucurulla no 9. Els Donat que havien estat al carrer Trafalgar, des de l’any 1929 es van establir a la parada del no 25 de Portal de l’Àngel. Amb els anys el negoci s’ha anat ampliant i a més dels portals originaris tenim dues botigues al mateix carrer.

L’acurada selecció de matèries primeres i una elaboració tradicional ens ha convertit en una referència de qualitat a Barcelona.
Avui dia, la cinquena i sisena generació estan al càrrec del negoci. El coneixement i l’amor del producte s’ha transmès durant generacions i el nostre màxim repte és mantenir la qualitat en tots els nostres productes.

L’any 2014 ens endinsem al món digital i obrim la nostra botiga online amb la intenció de poder satisfer la demanda de tots els nostres clients.

La Fira de Productes Nadalencs

Els avantpassats dels Planelles ja prenien part el 1850 de la Fira de Productes Nadalencs que se celebrava a la Plaça Reial i a les Rambles venent torrons. Tenien la parada sota els arcs de la plaça. El 1868 l’Ajuntament va abolir la fira perquè s’acostava l’exposició del 1888 i no es volia donar una imatge antiquada de la ciutat.

De la Fira als portals de les cases

El 1868, es va prohibir la fira al carrer i es van situar les parades als portals de les cases. El fet de no poder tenir un espai al carrer ni una botiga per tot l’any va popularitzar aquesta opció entre els torronaires de la ciutat.
Amb el pas del temps ha esdevingut tradicional, a la ciutat de Barcelona, comprar els torrons als portals. Els Planelles van anar al carrer Cucurulla n°9, on encara hi són.
El 1894, L’Isidre Nonell va realitzar aquest dibuix dels nostres besavis durant la seva activitat a la parada de Cucurulla. En aquells temps només veníem des de Tots Sants fins a la Candelera. D’aleshores ençà la temporada ha anat allargant-se i actualment hi estem tot l’any.

Antoni Donat s’independitza

En els anys 20 l’avi Donat, que sempre havia treballat per altres, s’independitza al carrer Trafalgar i crea els torrons d’Antoni Donat. En un primer moment es va instal·lar en el número 2, però degut a la segona exposició de la ciutat de Barcelona, l’any 1929 es va enderrocar la cantonada de Trafalgar amb Jonqueres i s’hi va construir un nou edifici. Per aquest motiu l’avi Donat es va mudar a vendre torrons al número 5, on està presa aquesta fotografia.

Obrim al Portal de l’Àngel 25

L’any 1927 els Donat van passar al Portal de l’Àngel 25, on l’avi Donat, per poder tenir activitat tot l’any i com que era coneixedor de l’ofici, va començar a fabricar i vendre; a l’estiu, orxates i gelats. Aquell any es va adquirir l’obrador al carrer Montsió, on es fabricaven les orxates i els torrons, i actualment encara hi som.

El retorn després de la guerra

Des del 1868 els Planelles no han faltat a la cita nadalenca al carrer Cucurulla a excepció dels tres anys de la guerra civil, com recull aquesta emotiva carta del propietari de la casa als nostres avis.

”Barcelona 9 de Mayo de 1939.

Sr D.José Planelles, Queridos amigos recibimos su carta que nos produjo una gran alegría al ver que después de la guerra se han podido reunir todos otra vez a pesar de los sufrimientos pasados. Nosotros estamos todos bien y reunidos sin que en los últimos tiempos nos viniera algo desagradable pues afortunadamente ninguno de nosotros estaba en el frente. Supongo que ustedes tendrán intención de venir como todos los años, la entrada de la casa está alquilada pero tienen en el contrato una cláusula que les obliga a abandonarla en 48 horas a la llegada de Vds. Las familias Torrella y Martínez están bien. María me encarga muchos saludos para ustedes y de mi todo el aprecio de su amigo, Juan de Vilaclara.”

 S’uneixen les dues famílies

1947, Otilia Donat venent gelats i orxates a la parada del Portal de l’Àngel. El 1954 s’uneixen les famílies i els negocis, donant pas a l’empresa Planelles Donat sinònim de qualitat i tradició a la ciutat.

Obrim al Portal de l’Àngel 7

El 1987 aprofitant l’empenta que la ciutat adquiria i per donar un millor servei, vam obrir una nova botiga en el número 7 del Portal de l’Àngel. A la fotografia, els tres germans Planelles Donat preparant els torrons per a la inauguració del nou establiment.

El negoci familiar creix

El 1997, seguint l’esperit de millorar el servei i progressar, vam obrir una nova botiga al número 27 del Portal de l’Àngel, al mateix costat de la parada tradicional.

Obrim la nostra botiga online

L’any 2014 ens endinsem al món digital i obrim la nostra botiga online amb la intenció de poder satisfer la demanda de tots els nostres clients.